ABS genel olarak, kaygan zeminlerde ani ve stabil bir şekilde durmayı sağlayan fren sistemi olarak tanımlanır. ABS sistemi tekerleğin kızaklayacağını farkettiği anda gücü keser ve freni boşaltır, ardından pompa ile hidroliği tekrar basarak frene yüklenir. Bunu 1 saniye içerisinde defalarca yapar.
ve bu sayede araç direksiyon kontrolünden çıkmadan yavaşlayıp, güvenli biçimde durabilir ABS fren durumunda her bir tekerleğin devir sayısındaki değişikliği bir kontrol ünitesi aracılığı ile denetleyen bir sistemdir. Dönüş sayısının ani düşmesi (örneğin kaygan zeminde fren yapma durumunda) ve tekerleğin kilitlenmesi durumunda kontrol ünitesi otomatik olarak fren basıncını düşürür.ABS fren sistemi fren sistemine ilave olarak emniyet ve güvenli sürüş için geliştirilmiştir.ABS fren sistemi kontrol üniteleri tekerlek sensörleri role ve sigorta sistemlerinden oluşur siz fren pedalına bastığınızda tekerleklerin dönüş turuna göre ABS sensörleri tekerlek devir turlarını hesaplayarak ve bu tekerlek devir sayılarını çok kısa sürelerde ABS kontrol ünitesine gönderirler kontrol ünitesi durum değerlendirmesi yaparak hangi tekerleğe ne kadar basınç uygulanacağını hesaplar ve buna göre fren basıncı uygular bu işlemler çok kısa sürelerde gerçekleşir ABS sistemi devreye girdiğinde fren pedalında titremeler olabilir ince bir cızırtı şeklinde ses gelebilir.
NOT : Abs sistemi arızalandığında sürücü gösterge panelinde abs arıza lambası yanacaktır. Kontak açıldığında, abs lambasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için abs lambası yanacaktır.
fakat birkaç saniye sonra sönmesi gerekir.aksi taktirde sistemde arıza vardır.